OTKRIJTE SVE ZNAMENITOSTI U MAJDANPEKU I OKOLINI

Grad Majdanpek se nalazi u istočnoj Srbiji na prostoru Kučajskih planina, Homolja i Đerdapske klisure. Udaljen je od Beograda 190 km, a od Požarevca 100 km. Nadmorska visina samog grada je 350 – 400 m, a okružen je hrastovom, bukovom i javorovom šumom i planinama. Ovaj okrug karakteriše brežuljkasto, brdovito zemljište, blago zatalasano i pitomo.

Nacionalni park Đerdap je najveći i najznačajniji nacionalni park u zemlji koji se u najvećoj meri prostire na području opštine Majdanpek sa planinskim vrtelima, rekama, obalom Dunava, izuzetnom i retkom florom, faunom predelima izuzetne vrednosti i retkosti i atraktivnim pejzažima, predstavlja najznačajniju turističku vrednost opštine Majdanpek.

Rajkova pecina nalazi se oko 2,5km od centra, na izvoristu zlatonosne reke Pek. Mnostvo prelepih stalaktita i stalagmita na duzini preko 2300m cini ovu pecinu jednu od najlepsih i najbogatijih pecinskim nakitom.

Jezero kristalno cisto se nalazi na putu ka pecini, povrsine oko 15000m2, a formiraju ga Rajkova i Paskova reka. Pogodno je za sportove na vodi kao i ribolov.

Valja Prerast je prirodni kameni most raspona oko 150m i visine 26m. Pod zastitom drzave, najlepša je prirodna kapija u Srbiji i nalazi se na samo 10 km od Majdanpeka na putu za Donji Milanovac.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla nalazi se u samom centru grada. Izgrađena je po nalogu kneza Aleksandra Karađorđevića i Srpske vlade, 1856. godine. Poznati dvorski slikar Uroš Knežević je izradio plan crkve.  

 Majdanpecka domena je legat kraljice Marije Beogradskom univerzitetu iz 1903. godine sa izvoristem reke koja formira kaskadne bigrene kade.

Rudna glava – praurija je rano neolitski rudnik (5000 g.p.n.e.) i primer je najstarije tehnologije prerade bakra. Rudna glava je prihvaćena kao jedna od uporišnih tačaka Evropske civilizacije i ona je kolevka Evropskog rudarstva.

Zahvaljujući našem najpoznatijem arheologu gospodinu profesoru Srejoviću, čovečanstvo na 40 km od grada Majdanpeka ima veliko bogatstvo, Lepenski vir sa najstarijom kulturom sveta i jednim od najznačajnijih nalazišta kulture srednjeg kamenog doba sa ostacima sakralne arhitekture, starom 9500 g.p.n.e. iz doba neolita. Lokalitet Lepenski vir je kolevka jednih od najstarijih civilizacija.

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com